Протягом місяця у приміщенні Національного музею “Тюрма на Лонцького” буде експонуватися виставка, присвячена вихідцям з України, які пройшли ГУЛАГ. Це — друга частина проекту “Тріумф людини”, присвячена досвіду уродженців України у концтаборах обох тоталітарних режимів — нацистського та комуністичного.
Першу частину, присвячену в’язням нацистських концтаборів, відвідувачі Музею мали можливість оглянути у лютому-березні цього року.
Усе пізнається у порівнянні. Нацизм нахлинув на українців порівняно ненадовго і вбивав з паралізуючою безпосередністю. Комуністична каральна система, втілена у системі ГУЛАГ, не обмежилася тільки концтаборами, як методом “перевиховання”, читай — морального зламу і фізичного знищення. Вона відправила сотні тисяч людей на “спецпоселення”, ув’язнила науку у “шарашках”, системно знищувала еліти підкорених народів, придушувала свободу совісті і слова, намагалася не просто знищити фізично, а деморалізувати і поставити собі на службу абсолютно все і всіх.
 
І — як не парадоксально, потерпіла поразку. Українці у концтаборах творили, вірили, боролися, створили цілу підпільну мережу — і зрештою, розвалили ГУЛАГ зсередини. Бо саме повстання в’язнів у 1950-х роках стали тим вирішальним фактором, який примусив радянську систему скасувати систему концтаборів, яка була кістяком ГУЛАГу.
Про монстра, з яким довелося мати справу українцям і як його подолали — у виставці “Тріумф людини. Вихідці з України, які перемогли ГУЛАГ”.