У Львові в меморіальному помешканні Олени Степанів-Дашкевич Степанівни на вул. Козацькій 11-а демонструють документальну виставку  «Сторінки з фотоальбомів Надії Мудрої», присвячену легендарній хорунжій Українських січових стрільців.

Шість побільшених удвічі аркушів із рукотворних фотоальбомів Надії Мудрої залишилися в інтер’єрі меморіального помешкання Олени-Степанів Дашкевич після відзначення громадськістю міста роковин смерті відважної української військовички, педагога та вченого-географа.

фото Мудрої

Архівні світлини  доповнили стенди із документальною інформацію про національну героїню, що їх незважаючи на загрозу нищення з боку зазіхальників на приватизацію історичної пам’ятки, таки залишили для екскурсантів активісти громадського об’єднання «Етра».

За словами очільниці ГО «Етра» Наталії Криничанки, виставка виконана в репродукціях, що допускає сучасна музейна практика, аби не наражати на небезпеку оригінали, які належать до фондових експонатів Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького».

«Демонстрація виставки «Сторінки з фотоальбомів Надії Мудрої» знайшла свою першу локацію саме в меморіальному помешканні Олени Степанів-Дашкевич, бо авторка цих альбомів не просто належала до кола Дашкевичів, а й зафільмувала похорон Степанівни із цього будинку. Ретельно упорядкований архів Надії Мудрої передала нам торік громадська діячка Леся Крип’якевич, і новою виставкою ми ширше пропагуємо нові фондові надходження нашого музею», — повідомила зберігач фондів Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» Ірина Єзерська.

Додано 17.07.2014