27 жовтня 2017 наукові співробітниці музею, докторка гуманітарних наук Олеся Ісаюк та кандидатка історичних наук Олександра Чура виступили із результатами наукових розвідок на ІІ-й Всеукраїнській науково-практичній конференції: «Український визвольний рух першої половини ХХ ст.: краєзнавчий контекст», привчений 75-літтю створення Української Повстанської Армії, яка відбулася в Дрогобицькому національному педагогічному університеті імені Івана Франка.

Упродовж конференції науковці обговорити теоретико-методологічні, історіографічні та джерелознавчі аспекти дослідження теми, структуру і діяльність національно-визвольного руху, локальний вимір національно-визвольної боротьби, діяльність провідних постатей українського визвольного руху та боротьбу антидемократичних режимів із українським визвольним рухом.

Про боротьбу КДБ УРСР проти українських закордонних структур на етапі проголошення курсу перебудови та ставлення КДБ до прихильників ОУН-УПА на території УРСР розповіла Олександра Чура, окресливши вектори діяльності УДБ УРСР та засоби протидії в умовах конфронтації. Дослідниця зауважила, що КДБ УРСР залишався ключовим інструментарієм силового утримання проросійської комуністичної влади на територіях західних областей УРСР, а відтак продовжував впроваджувати комплекс заходів націлених на виявлення та знешкодження колишніх членів ОУН та бійців УПА як представників національно-визвольного руху за відновлення державної самостійності України.

Під час свого виступу Олеся Ісаюк окреслила проблематику керівника мережі взаємодопомоги в Аушвіці на прикладі Миколи Климишина і групи членів ОУН(б), ув’язнених в концтаборі Аушвіц. Дослідниця проаналізувала перебіг формування підпільної мережі ОУН(б) в Аушвіці та залежність конкретних організаційних прийомів від обставин перебування у таборі та гласних і негласних правил концтабірної реальності.

Завершення конференції відбулось у відділі природи та історії музею «Дрогобиччна», де учасники ознайомилися із експозиціями присвяченими національно-визвольному рухові українського народу.