15 листопада 2013 р. науковий співробітник Національного музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького» Ірина Єзерська взяла участь у ІV Міжнародній конференції «Слідами спільної історії на ляху до європейського партнерства народів», що відбувалася у місті Кельце (Республіка Польща). Організатором конференції виступило польське Товариство Інтеграція Європа-Схід.

Учасники конференції – польські та українські, як молоді, так і вже досвідчені працювали в двох панелях дискусії – історичній та європейській. Дана конференція стала наступним етапом реалізації проекту «Волинь-Поділля 1943. Історія знана і незнана. Молоді поляки і українці в діалозі порозуміння».

Не випадково місцем проведення конференції було обрано Приміщення Музею діалогу культур (відділу Національного музею у Кельцах), оскільки метою її було обговорення об’єднуючих і дискусійних питань українсько-польської історії і досягнення порозуміння заради спільного майбутнього.

Ірина Єзерська у своїй доповіді «Об’єднуючі моменти для українців та поляків в історії XX ст.» торкнулася тих сторінок історії українців та поляків у XX ст. – хронологічно найближчого та найдраматичнішого в історії обидвох народів, які засвідчують позитивні приклади об’єднання, співпраці і порозуміння на основі сповідування загальнолюдських моральних та європейських демократичних цінностей задля взаємної користі й інтеграції у світову спільноту як незалежні держави, що в силу свого геополітичного розташування в центрі Європи, зобов’язані відігравати роль провідних чинників європейської політики.