З нагоди X Мандрівного міжнародного фестивалю кіно з прав людини «Docudays UA» 15 жовтня у Національному музеї-меморіалі «Тюрма на Лонцького» відкрилася документальна  фотовиставка «Вирій. Сторінки щоденника», яка ілюструє роботу науково-пошукової та освітньої експедиції в українських селах сучасної Польщі.

Протягом шести років історії експедиція «Вирій» працювала на українських цвинтарях у трьох селах Закерзоння (етнічні українські землі у складі сучасної Польщі) — тричі у с.Жуків, двічі у с.Князі та один раз у с.Подемщина. На сьогодні в рамках табору відновлено цвинтарі у Жукові й Князях та розпочато роботи на цвинтарі у с.Подемщина. За результатами роботи встановлено інформаційні вказівники українською, польською та англійською мовами.

Основним завданням «Вирію» є поширення знань про історію, географію та культуру українських етнічних земель поза межами сучасних кордонів України.

Ідея табору виникла весною 2006 року після того, як декілька львівських пластунів відвідали урочисте відкриття меморіалу загиблим у 1940-х роках мешканцям українського села Павлокома (Польща). Починаючи з 2008 року «Вирій» відбувається щорічно у літній період у формі двотижневого табору.

«У часі табору учасники беруть участь у впорядкуванні, інвентаризації та реставрації українських сакральних об’єктів. Другу частину програми становлять краєзнавчі екскурсії та мандрівки місцями української історії та культури Холмщини, Надсяння, Західної Бойківщини та Лемківщини, зустрічі з автохтонним українським населенням», — розповів активіст «Вирію» Тарас Радь.

Протягом усього періоду проведення табору «Вирій» у ньому взяло участь 170 учасників з України, Польщі, Канади та США. Серед них пластуни, студенти, професійні реставратори, активісти громадських організацій. Поміж них багато тих, чиї предки стали живими свідками депортацій та виселенчої кампанії польського комуністичного уряду, завершальною стадією якої стала операція «Вісла».

«На своєму прикладі хочемо показати важливість ідеї пам’яті свого коріння, знань про минуле, збереження культурних пам’яток, дати поштовх для усіх небайдужих в Україні до обов’язку збереження історичної пам’яті. Під час таборування ми також практикуємо покази й обговорення документальних історичних фільмів, тому знаємо, якою вагомою і дієвою може бути кінодокументалістика у пам’ятноохоронній діяльності як особливій частині правозахисної діяльності, оскільки йдеться про право на національну культурну спадщину. Це спонукало нас уперше виступити партнерами фестивалю «Docudays UA». У рамках  X Мандрівного міжнародного фестивалю кіно з прав людини у Львові ми переглянемо литовський фільм «Дзвін» із ретроспективної програми й влаштуємо його обговорення, адже там дуже близька його тематика», — наголосив на прес-конференції з нагоди відкриття фестивалю один із координаторів «Вирію» Андрій Котлярчук.

Організатором табору-експедиції є Фундація громадських ініціатив «Вирій», яка об’єднує активістів молодіжних громадських організацій та фахівців-реставраторів каменю. До фундації належать Інститут архітектури НУ «Львівська політехніка», Національна скаутська організація України «Пласт», Організація української молоді в Польщі «Пласт», Пластове товариство «Ватага Бурлаків», ГО «Молода Лемківщина», ОУМ «Спадщина», Спілка української молоді в Канаді.

Виставка «Вирій. Сторінки щоденника» триватиме в Національному музеї-меморіалі «Тюрма на Лонцького» до 20 жовтня 2013 року.