У Львові до Різдвяних свят Національний музей-меморіал жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» збагатив експозицію міні-виставкою фондових артефактів – вишивок, виготовлених арештантками.

Наївно-зворушливі Різдвяні сцени із Богородицею та немовлям Ісусом не можуть не розчулити будь-якого глядача, адже ці вишиті гладдю картини-молитви створили арештантки на маленьких клаптиках тканини, прихованих під час численних в’язничних обшуків. Українки, котрі свого часу перебували під слідством радянських каральних органів у сумнозвісній «тюрмі на Лонцького», вишивали такі ікони попри заборону тюремного режиму, застосовуючи імпровізовані голки із риб’ячих кісток та «муліне», наторочене із власного одягу.

«На одному із таких творів вишиті слова: « О, Маріє, рятуй нас в неволі!.. На пам’ятку з тюрми Лонцк.49. МКМ». М.К.М – це ініціали КатериниМикитівни Мельницької, вишивку котрої, як дорогу сімейну реліквію передав до музею її син Петро. За його словами, мама навіть по десятиліттях, що минули з тих далеких часів не бажала ділитися спогадами про своє ув’язнення, бо це було пов’язане із згадкою про страшні катування. Цей безцінний експонат свідчить про те, що саме додавало сил українкам витерпіти незчисленні муки та страждання у енкаведистських застінках. Тепер іскра святої віри, що допомогла їм вижити, долинає із темряви десятиліть вісткою сподіваної свободи для України. Експонування раритетних вишивок відбувається у рамках акції «Доторкнися до фондового експоната»

розповіла зберігач фондів музею-меморіалу Ірина Єзерська.

Вишивки подані в обрамленні Різдвяних та Новорічних поштівок, виготовлених українськими друкарнями країн Західної Європи на початку 1950-их років. Їхнє сучасне репринтне перевидання здійснив партнер музею «Тюрма на Лонцького» — львівська молодіжна громадська організація «Борець» для передноворічної акції «Миколай — для ветеранів УПА», вишкіл волонтерів якої відбувався у музейному приміщенні. Під час цієї акції молоді патріоти вручили учасникам української визвольної боротьби комплекти згаданих поштівок, календар 2013 року та святкові подарунки.