5 листопада 2014 року в Дзеркальній залі Львівського національного університету ім. І. Франка відбулась презентація книги Івана Геля «Виклик системі: український визвольний рух другої половини ХХ ст.».

Модератором заходу та координатором проєкту «Історичні діялоги» був депутат Миколаївської районної ради від Всеукраїнського об'єднання «Свобода» Михайло Галущак.

За словами свободівця, у книзі можна знайти відповідь на запитання: що робити, коли система, частинкою якої ти є, тобі не подобається? У презентованій на зустрічі книзі покійного Івана Геля – багаторічного політв'язня, який 18 років відсидів у совєцьких концтаборах, одного із засновників Української гельсінської спілки, голови Комітету захисту Української Греко-Католицької Церкви, викладача історичного факультету Франкового університету – слово «система» має не лише політичне забарвлення, але й освітнє, економічне значення тощо.

Михайло Галущак також повідомив, що в університеті Іван Гель читав спецкурс для студентів про український визвольний рух другої половини ХХ століття.

«Ця книга є свідченням того, як він досконало опрацював історію визвольного руху в Україні. Він доторкнувся до цієї історії, тому об'єктивно та скрупульозно ставився до написання своєї книги», – повідомив декан факультету Роман Шуст.

Дружина політв'язня Марія Гель, ділячись спогадами, зазначила: «Він був добрим, наполегливим і серйозним. Він усвідомлював, що молода українська генерація потребує знання своєї історії».

Співробітник національного музею «Тюрма на Лонцького», упорядник книги Ірина Єзерська розповіла, що ця історична монографія є своєрідною автобіографією автора.

«Вона позбавлена академічної сухості, а є наскрізно особистісною, переповненою відчутною присутністю автора», – додала Ірина Єзерська.

Своєю чергою, проректор з науково-педагогічної роботи та соціяльних питань і розвитку Мар'ян Лозинський подякував усім, хто долучився до роботи над цією книгою, зокрема організаторам презентації книги.

Зазначимо, що в презентації взяли участь: Марія Гель – дружина Івана Геля; Ірина Єзерська – упорядник книги, співробітник національного музею «Тюрма на Лонцького»; Роман Шуст – декан історичного факультету ЛНУ ім. І. Франка; Мар'ян Лозинський – проректор з науково-педагогічної роботи та соціяльних питань і розвитку ЛНУ І. Франка.

Джерело УкрЗахідІнформ

Додано 13.11.2014