2015-06-1300711 липня працівники Національного музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького» на Личаківському цвинтарі віддали шану пам’яті хорунжої Українських січових стрільців Олени Степанівни.

Цього дня виповнилися 53-і роковини від дня смерті національної героїні — першої жінки-офіцера, доктора філософії, педагога та науковця-географа Олена Степанів-Дашкевич.

На її могилі музейники запалили лампади та поклали букети квітів. Не забули музейники відвідати і могилу сина Олени Степанівни – історика Ярослава Дашкевича та його дружини Людмили Шереметьєвої-Дашкевич.

«Вшановуємо цю шляхетну родину із пам’яттю про те, що Олена Степанів –Дашкевич із сином Ярославом перебували в 1949-50 рр. під слідством у тюрмі на Лонцького, а також були в’язнями сталінського ГУЛАГу до 1956 року. Не забуваємо про інтелектуальний внесок професора Дашкевича та його дружини у діяльність дисидентського руху, пам’ятаємо ініціативу Ярослава Романовича щодо створення у Львові музею в колишньому слідчому ізоляторі спецслужб трьох окупаційних режимів», – наголосила заступниця директора Національного музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького» Вікторія Садова.