10 жовтня 90 років виповнилося б Атені Пашко, учасниці українського правозахисного руху, поетесі.
Атена Пашко (1931 – 2012) – учасниця українського дисидентського руху, поетеса. Народилася в с. Пруси (тепер Бистриця) на Львівщині. Закінчила львівський лісотехнічний інститут, за освітою інженер-хімік. В юному віці була учасницею українського визвольного руху. З середини 1960-х років долучилася до активної правозахисної кампанії на захист репресованої української інтелігенції, за що сама зазнавала утисків та переслідувань (обшуки, догана за місцем праці, згодом – звільнення, заборона на друк поетичних творів). 1969 – 1970 рр. брала активну участь у виданні самвидавного журналу «Український вісник».
На початку 1970-х років пов’язала своє життя з одним із лідерів українського дисидентського руху В’ячеславом Чорноволом, за що зазнала ще більших переслідувань. Їй навіть погрожували увязненням. Проти їх родини влаштовувалися численні провокації, поширювалися наклепи. Зокрема й саму Атену Пашко арештовали й у темних коридорі КГБ влаштували зустріч з В. Чорноволом, щоб психологічно тиснути на непохитного інакодумця. Інструментом тиску стала навіть юна донька А. Пашко Ірина Волицька, яку публічно цькували у школі, а потім впродовж багатьох років перешкоджали у праві здобути вищу освіту. До розвалу СРСР постійно перебувала під наглядом КГБ.
З другої половини 1980-х років була активною соратницею чоловіка в громадсько-політичному житті України. Голова Союзу українок (1991), президентка Міжнародного благодійного фонду В. Чорновола (1999). Нагороджена орденом княгині Ольги ІІІ ступеня та орденом «Свободи».
 Ірина Єзерська-Вдовенко