27-28 листопада у Вроцлаві відбулася конференція на тему: «Делатори, донощики, інформатори, особові джерела інформації — явище та люди» (Delatorzy, donosiciele, informatorzy, osobowe źródła informacji – ludzie, zjawisko»). Конференція мала міждисциплінарний характер. В її роботі взяли участь не лише історики, а й представники інших гуманітарних наук, зокрема психології. Метою конференцію було обговорення методології вивчення явища доносів у Радянському Союзі в широкому культурному та суспільно-політичному контекстах.

 

Оля Зброжко виступила з доповіддю на тему: «Гавриїл Костельник і його трагічна доля як наслідок співпраці з КГБ. Міфи і факти». Незважаючи на відкриття архівів КГБ, постать Г. Костельника досі оповита таємницями. Не вивченими до кінця є мотиви і характер його співпраці з владою, роль у проведенні Львівського церковного собору 1946 року, як і обставини його загибелі 1948 року у Львові.

Серед можливих особистих причин співпраці Костельника з владою О. Зброжко виділила такі: москвофільські погляди і орієнтацію на російську православну церкву, довготривалий шантаж і залякування з боку КГБ через те, що сини Котельника Іреней та Зеновій служили у дивізії «Галичина» та емігрували до Великої Британії, а також особисті мотиви кар’єрного зростання.

«Вдало зігравши на особистих амбіціях Костельника і використавши його для знищення греко-католицької церкви, більшовицька влада після 1946 року почала усувати його з суспільно-політичного життя, звинувачувати у націоналізмі, зраді, прислуговуванню нацистській владі під час війни, — наголосила Оля Зброжко. – Не виключено, що саме КГБ організував його фізичну ліквідацію 20 вересня 1948 року».

Організатором конференції став Відділ Освітнього бюро Інституту національної пам’яті у Вроцлаві. (Oddziałowe Biuro Edukacji Publicznej IPN weWrocławiu).