logo_maky-2015Цього року Україна вдруге не просто святкує День перемоги, а разом з усією Європою відзначає 8-9 травня

У ці дні згадують усіх тих, хто не повернувся з війни. Вперше люди з червоними маками та гаслом «Ніколи знову» вийшли на вулиці українських міст торік. Однак цього року через російську агресію та війну на Сході, гасло 8-9 травня дещо змінили. Нині разом з квіткою маку ми говоримо: «Пам’ятаємо. Перемагаємо».

В Україні про відхід від міфу спільної перемоги радянських народів над фашизмом говорять уже більше ніж десятиліття. Останні роки гарячі суперечки навіть переходили у відверті протистояння і неодноразово ставали причиною гучних провокацій. Традиційно найгарячіше було у Львові.

Своєрідного апогею протистояння досягло 9 травня 2011 року на Пагорбі слави — меморіалі на честь воїнів, які загинули в роки Першої світової війни і на честь радянських воїнів, що брали участь у боях за Львів 1944 року. Там відбулася сутичка між тими, хто розгортав червоні прапори, та тими, хто намагався цьому протистояти.

Цей випадок називають класичною провокацією. Показово було, що червоні прапори розтягували не ветерани, а спеціально звезені до Львова молодики з Одеси та Криму, які лише прикривалися бабусями й дідусями, що воювали. На червоний прапор як на червону шмату прогнозовано тоді зреагували місцеві представники ВО «Свобода». Тож не дивно, що чотири роки тому всі російські телеканали облетіли кадри зі Львова, де молодики розхитують автобус з ветеранами.

Неспокійно у Львові було і в наступні роки. Щоправда, сутичок вдавалося уникнути в основному завдяки великій кількості міліції.

Цьогоріч у Чистий четвер Верховна Рада України ухвалила пакет з чотирьох законів, які назвали «антикомуністичними». Серед них — закон «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939 — 1945 років». Згідно з ним, Україна офіційно позбувається терміна «Велика вітчизняна війна» і запроваджує «Друга світова». Також 8 травня впроваджують День пам’яті та примирення, а офіційною символікою стає квітка маку. І хоча закон ще не підписав президент, річницю Другої світової Україна цього року відзначатиме вже за новим сценарієм.

«Ці закони є надзвичайно важливими. Думаю, їх слід було ухвалити значно раніше — ще в 1990-х. Можливо, тоді ми б не мали такої ситуації, яка є зараз на Сході України. Тому що ці закони дають можливість переосмислити минуле по-новому, започаткувати процес примирення між різними учасниками Другої світової війни: це й червоноармійці, й повстанці, й інші. І це важливо насамперед для консолідації суспільства», — каже в коментарі «Газеті» Руслан Забілий, директор Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького».

За його словами, з огляду на те, що путінська політика під час подій на Сході використовує проблемні моменти Другої світової у власних інтересах як інструмент не пам’яті, а агресії, власне ці закони мають реалізуватися як механізм порозуміння у суспільстві, консолідації і, звичайно, висновків щодо минулого.

Львівська газета