Старший науковий співробітник Національного музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького» Ігор Дерев’яний ознайомив колег із досвідом роботи деяких американських музеїв, які він відвідав під час підвищення кваліфікації у США.

Український історик Ігор Дерев’яний відвідав США (штат Айова) 12 березня – 2 квітня 2014 р. у рамках програми «Толерантність та національно-культурне різноманіття як запорука демократизації суспільства» на запрошення таких організацій, як USAID та IRIS.

Хоча програма не передбачала відвідин музеїв, проте на прохання науковця організатори влаштували  поїздку до поселення корінних американців Міскуокі (Meskwaki) у м. Тама штату Айова. Окрім того він відвідав низку музеїв штату, а також Інститут мистецтва у Міннеаполісі.

Про свої враження від організації експозицій та підходів до подачі історичного матеріалу у відвіданих музеях, а також про досвід, який варто перейняти, Ігор Дерев’яний розповів колегам на внутрішньому семінарі, збагативши розповідь демонстрацією слайдів.

музей айови

Насамперед науковця з України цікавило, як музеї відображають проблему європейської окупації земель, заселених американськими індіанцями, яких у США коректно називають «першими американцями», їхній антиколонізаторський спротив, а також те, на що ставлять наголос у трактуваннях подій Громадянської війни у США. Саме цьому й були присвячені експозиції, що привернули увагу Ігоря Дерев’яного.

За влучним спостереженням українського музейника, сучасні музеї Айови вдало поєднують академічну демонстрацію артефактів із мультимедійними засобами представлення та «вписуванням» у відповідний атмосферний антураж, активно залучають до співпраці історичних реконструкторів-аматорів, а також показують таку залаштункову діяльність музею, як роботу реставраційних майстерень, внаслідок котрої із фондосховищ до експозицій надходять артефакти в належному стані збереженості.

музей айови2

Виступ Ігоря Дерев’яного завдяки засобами інтернет-зв’язку одночасно із львівськими музейниками слухали і їхні колеги-історики із київського офісу Центру досліджень визвольного руху. Розповідь викликала чимало запитань та жваву полеміку про те, що саме із американського досвіду здалося б перейняти при створенні наступних експозицій у Національному музеї-меморіалі «Тюрма на Лонцького».

Додано 16.04.2014