З нагоди Дня Незалежності України 24 серпня об 11 год. біля ЗОШ №85 на вул. Володимира Великого у Львові відбулося відкриття пленерної виставки «Сила волі. Провідники визвольного руху».

Цей святковий захід постав у співпраці трьох інституцій – ГО «Зарваницька ініціатива» , Центру досліджень визвольного руху та Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького».

«У час , коли всі культурно-мистецькі заходи зосереджуються у центрі міста, ми навпаки, вирішили наблизити цю надзвичайно багату інформацією пересувну історичну документальну експозицію до периферійного глядача. У такій співдружності виступаємо із акціями вже не вперше, але попередньо була кінопропаганда, а цього разу – продукт власного інтелектуального доробку, адже авторство виставки належть співробітникам Центру досліджень визвольного руху та музею-меморіалу. Сподіваємося, що наша пропозиція буде сприйнята як заклик до утвердження Української держави, адже саме вона була ідеалом змагань провідників визвольного руху упродовж усього XX ст.»

каже один із авторів виставки – працівник Центру досліджень визвольного руху та член ГО «Зарваницька ініціатива» Василь Стефанів.

Окрім нього іншими авторами цієї виставки є історики Володимир В’ятрович, Руслан Забілий, Ігор Дерев’яний, Андрій Шевців та художниця Ольга Сало.

Нагадаємо, виставка розповідає про життя і діяльність Євгена Коновальця, Степана Бандери, Романа Шухевича та Василя Кука. За інформативністю та прем’єрною публікацією досі ніде не тиражованих світлин, експозиція дорівнює доброму книжковому виданню. А завдяки цікавому конструктивному рішенню 12 постерів надаються до монтування у різних публічних місцях, що робить виставку зручною для показу в турне, де вона може бути ближчою до народу підносячи дух українців та життєвим прикладом Провідників гартуючи їхню силу волі.