Центр досліджень визвольного руху запрошує істориків, дослідників, архівістів та всіх охочих долучитися до обговорення Концепції забезпечення відкритого доступу до документів з архівів комуністичних спецслужб.

Запропонована Концепція – це фактично перший системний документ щодо доступу до документів радянських спецслужб. Він містить аналіз поточної ситуації; огляд проблем та їх причин; порівняльний аналіз законодавства та практик його застосування в країнах Східної Європи, а також, що особливо важливо, – бачення та рекомендації щодо тих кроків, які слід вжити задля забезпечення вільного доступу до документів.

«Постійне зростання інтересу до архівних документів радянського періоду, на жаль, все ще не є тотожним та прямопропорційним зростанню доступу до них, — вважає Аліна Шпак, заступник директора Центру досліджень визвольного руху. — Головною ідеєю Концепції, що знаходить своє підтвердження у практиці країн Східної Європи, є те, що говорячи про доступ до документів радянських спецслужб громадський інтерес знати власне минуле має мати перевагу перед будь-якими обмеженнями на доступ. Право на вільний доступ до інформації людини, яка безпосередньо чи опосередковано зазнала політичних репресій, має мати перевагу перед правом приховувати таку інформацію людини, яка була причетна до цих злочинів».

Головними висновками та рекомендаціями, які пропонує Концепція, є розробка спеціального закону, який врегульовував би питання доступу до документів радянських спецслужб, та створення єдиної спеціалізованої установи – Центрального державного архіву – для зберігання таких документів та забезпечення доступу до них.

«Фактично всі країни Східної Європи мають спеціальне законодавство, яке регламентує порядок доступу та опрацювання документів радянських спецслужб. Це дало змогу їм змогу відмовитися від тоталітаризму та наблизитися до демократичних цінностей життя», — зазначає експерт з доступу до архівів Центру досліджень визвольного руху Ігор Кулик.

Наразі триває робота над удосконаленням проекту. Усі охочі мають можливість ознайомитися з проектом Концепції на сайті Центру досліджень визвольного руху та надіслати свої пропозиції на електронну пошту – dostup@cdvr.org.ua.

Восени у Києві відбудеться офіційна презентація Концепції із залученням широкого кола учасників: парламентарів, істориків, архівістів та дослідників.

Концепцію підготовлено в рамках проекту «Знати як: розробка Концепції забезпечення відкритого доступу до архівів карально-репресивних органів СРСР» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».