У п’ятницю, 25 січня, о 15.00 напередодні Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту

Національний музей-меморіал «Тюрма на Лонцького» запрошує на перегляд двох документальних фільмів: «Вісім тактів забутої мелодії» та «Два танго».

Обидва документальні фільми розкривають тему Голокосту на теренах Львова через спільну метафору – танго, яким за переказами проводжали євреїв на страту в Янівському таборі примусової праці. Це майже дослівно перегукується із епіграфом до «Балади про вічний вогонь», що її Олександр Галич присвятив Леву Копильову: «…Мені розповідали, що улюбленою мелодією табірного начальства в Освенцімі, мелодією , під яку скеровували на смерть чергову партію ув’язнених, була пісенька «Тум-балалайка, котру виконував оркестр в’язнів».
«…Грай, сурмо, форшлагові вензелі,
Дми, сурмо, підбадьорюй соло!
Щоб підвелись ми, як в Освенцімі –
Попід руки в насипах золу!
Ох, як згіркла ця мідь іздіймає смерч!
Підвестись на весь зріст і відважно – на герць!
Тум-балалайко, шпіл балалайко, —
Пісня, з якою йшли ми на смерть!
Тум-бала, тум-бала, тум-балалайко,
Тум-бала, тум-бала, тум-балалайко,
Тум-балалайко, тум-балалайко,
Рветься від туги серце моє!»
Олександр Галич

За повідомленням Українського інституту національної пам’яті, Україна на державному рівні вшановує жертв трагедії Шоа від 2012 року. Генеральна асамблея ООН ухвалила 1 листопада 2005 року Резолюцію № 60/7, у якій зазначено, що «Голокост, який призвів до знищення однієї третини євреїв і незліченної кількості представників інших національностей, буде завжди слугувати всім людям пересторогою про небезпеки, які приховують у собі ненависть, фанатизм, расизм та упередження…». Саме цей документ оголосив Днем пам’яті жертв Голокосту 27 січня.

Нагадаємо: у цей день в 1945 році війська 1-го українського фронту увійшли до нацистського табору смерті Аушвіц. Цей табір став у сучасному світі символом нацистських злочинів.