Макет_Lviv-TNLСьогодні в «Тюрмі на Лонцького»  стартував  XII Мандрівний  міжнародний  фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA .  Фільмом – відкриттям стала українська стрічка  «Медик іде останньою» (режисер — Світлана Шимко, Угорщина, Україна, 2014).  Фільм про лікаря -волонтера — Таню, яка була на передовій впродовж найкривавіших днів Майдану. Після припинення вогню вона лишається в Києві лікувати поранених. Тим часом неоголошена війна з Російською Федерацією починається на сході України. Таня знову мусить їхати на фронт.

Захід відбувався у кінолекторії Національного  Музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького».   До участі були запрошені  директор Національного музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького» Руслан Забілий  та начальник Головного територіального управління юстиції  у Львівській області  Ярослав Жукровський, які розповіли про своє ставлення до пропаганди та про її вплив на свідомість і життя людей.

Цього року, заходи фестивалю об’єднані темою «Пропаганда», оскільки увага всіх українців прикута до війни на Сході, яку називають гібридною, бо розв’язана вона задовго до пострілів – у першу чергу, зброєю медіа та пропаганди. Тож під час фестивалю ми  будемо обговорювати цю тематику, дискутувати та спільно шукати шляхи виходу та/або подолання інформаційної війни.   Фестивальні заходи не даватимуть готових рішень, не вказуватимуть правильних чи не правильних шляхів.  Адже, в кожної людини є своє бачення, свої думки, ідеї  і тільки в дискусіях, аргументованих обговореннях  можуть виникнути якісь цікаві  актуальні рішення, бачення тощо. Тому наше головне завдання надати можливість  кожному поділитися своїм досвідом  та  поширити інформацію про цікаві  успішні історії  та напрацювання в правозахисному та громадському середовищі.

Наш Музей, традиційно, є однією з основних локацій цього Фестивалю.  З понеділка по п'ятницю до нас приходитимуть школярі-старшокласники дивитись та обговорювати кіно, а на вихідних —  ми чекатимемо  всіх охочих.

Детальна програма розміщена на афіші та на сайті Мандрівного фестивалю http://traveling.docudays.org.ua/.